Pewnie większość z Was się na tym zna, ale mimo wszystko proponuję zajrzeć
Bym powiedział kompletnie co innego
Ogólnie ze strojami z naszej epoki jest tak że było tego tak dużo że nikt normalny tego nie zapamięta. Ja sam ogarniam tylko kwestie strojów męskich, ewentualnie także same typy materiałów z których robili takowe stroje.
Jeśli chodzi o samo dopasowanie stroju. W przypadku strojów damskich ja daję dowolność taką że każda może mieć to co chce, tylko by było to potwierdzone jakimiś faktami historycznymi i że jeśli ktoś z innego bractwa spyta się czemu tak a nie inaczej, to po prostu będzie w stanie się wybronić. Specjalnie napisałem z innego bractwa, bo zwykli ludzie wiedzę mają zerową. Oczywiście w bractwach także zdarzają się takowe osoby, ale to mniejszość. No i chyba tyle, mamy być rekonstruktorami a nie osobami które chcą jeździć na imprezy, tu jest ważna kwestia.
Jeśli chodzi o męskie stroje, tu sprawa jest ciut inna, żebyśmy mogli dostawać zwroty powinniśmy stworzyć jednolity oddział. Czyli ten sam krój, kolory etc. W przypadku stroju męskiego to głównie szarawary i żupan, reszta to wsio właściwie. No i oczywiście broń. Aktualnie wszyscy na szabelki. Chociaż mam nadzieję że uda się ogarnąć rohatyny.
Mam nadzieję że takie rozwinięcie tematu strojów w tym topicu to nie problem